Lipsă de precipitații pe zone întregi agricole din județele Moldovei crează mari dificultăți de la micii la marii fermieri, care își văd în pericol afacerile după doi ani secetoși.

Această secetă profundă ne va crea mari probleme în primăvara aceasta. Normal era că în aceste luni de iarnă, să cadă, cât de cât, precipitații, care să aducă în aceste luni de iarnă o acumulare de apă în sol prin: ninsori, lapovită, ploi. Dacă în lunile următoare nu vom avea parte de precipitații, secetă este devastatoare. Cel mai periculos nu e doar pentru culturile semănate în toamnă, ci pentru cele însământațe în primăvară, începând cu sfecla de zahăr, floarea soarelui, porumb, soia, culturi care au nevoie tot anul de umiditate. Economic ar fi un dezastru pentru orice dimensiune de exploatație agricolă. Trebuie ținut cont de faptul că din cauza secetei de anul trecut, fermierii au intrat cu un deficit financiar major. Foarte mulți din producătorii agricoli sunt împovărați de datorii, care nu vor putea fi achitate decât prin producții mai mari în 2016. Deocamdată prognoza meteo nu este promițătoare. Sperăm că Dumnezeu să-și intoarcă fața și spre noi și să dea precipitații care să salveze agricultura“, a declarat Vasile Balcan, managerul societății Marsat Roman.

Acesta apreciază că întârzierea inadmisibilă a subvențiilor adâncește dezastrul financiar în care se află agricultura.

Asteptările sunt foarte mari de la Guvernul Ciolos, cu atît mai mult cu cât premierul, fost comisar european, cunoaște toate nevoile agriculturii românești. Poate este prea devreme să ne pronuntăm, dar și acest guvern a plecat cu stângul în privința agriculturii. Subvenții erau așteptate de fermieri, dar nu există nici o sansă ca ele să ajungă la agricultori pană în luna aprilie. Din cauza achizițiilor de soft, partea informatică a APIA a căzut și nu există speranțe să se primească subvențiile.
A primi subvențiile în mai e mult prea târziu pentru agricultură“, a mai spus Vasile Balcan.

Marele fermier crede că lipsa de voință politică de reînființare a sistemului de informații, cu bani de la Uniunea Europeană, dovedește din nou lipsa de interes pentru susținerea unui sector care ar putea scoate țara din marasmul economic în care se zbate.

Anul trecut s-a dat o lege prin care trebuia să apară un plan național de extindere a irigațiilor în România. Sumele necesare n-au fost alocate de buget. Guvernul Ciolos vorbește de o modificare de strategie, dar numai declarativ, a concluzionat managerul de la Marsat.